Vrouwelijke ondernemers in Siem Reap, Cambodja

Waar:

Siem Reap Cambodja

Initiatief:

DEAL Foundation is een vrijwilligersorganisatie, bestaande uit Leidse studenten, die armoede verlichting stimuleert middels microfinancierings projecten.

De focus van het driejarige project in Cambodja ligt op vrouwen in rurale gebieden, aangezien dit een van de meest kwetsbare en armste Cambodjaanse bevolkingsgroepen is. De 30 deelnemende vrouwen willen graag ondernemen, maar hebben te weinig toegang tot kennis en kapitaal om dit te verwezenlijken. Daarom werkt DEAL samen met een lokale partnerorganisatie, READA, die de groep hierin begeleidt.

De vrouwen in Cambodja komen wekelijks samen om te bespreken hoe ieders bedrijfje loopt en om een klein bedrag in de spaarpot te stoppen. Het is de bedoeling dat ze, wanneer nodig, een bedrag uit deze spaarpot kunnen lenen om bijvoorbeeld hun onderneming op te zetten of uit te breiden. Deze manier van sparen is de vrouwen aangeleerd door READA en resulteert in een groter gemeenschappelijk kapitaal dat makkelijker aangewend kan worden dan bijvoorbeeld een lening bij een lokale bank. Daarnaast heeft elke projectgroep recht op meerdere trainingen per jaar, zoals bijvoorbeeld boekhoud- en geletterdheidtrainingen, maar ook over hoe men een kippenhouderij kan opstarten en onderhouden, of hoe men het best een stuk land kunnen verbouwen. Welke trainingen ze krijgen en wanneer deze precies plaatsvinden, hangt af van wat de vrouwen zelf aangeven.

Dankzij de vergaarde kennis van trainingen en het gespaarde geld kunnen de vrouwen in Siem Reap, die relatief weinig toegang hebben tot kennis en/of kapitaal, vanuit eigen initiatief economisch onafhankelijk worden en zo zorg dragen voor hun zichzelf en hun naasten.