Stichting Diba

Waar:

Republiek Congo

Initiatief:

Sinds 2005 steunt Stichting Diba Aids-weeskinderen. Diba betekent zon en de naam van de stichting is afgeleid van het Nederlandse gezegde: Het zonnetje in huis zijn. Marie Fredriks-Ngindu, de initiatiefneemster, is erachter gekomen dat heel veel jongeren in de Democratische Republiek Congo leven in armoede, zonder opleiding en zonder baan. Marie is van mening dat het meest effectieve antwoord op de bestrijding van armoede in de DR Congo ligt in het investeren in het trainen en opleiden van jongeren. Het doel is om zelfredzaamheid te ontwikkelen bij de jongeren. Wij richten ons nadrukkelijk op jonge vrouwen en jongeren in het algemeen.

Recentelijk zijn we begonnen met de ontwikkeling van een bouwvakopleiding en het trainen van jonge meisjes die al een basis naaiopleiding hebben gehad zodat ze kwalitatief hoogwaardige kleding kunnen maken in ons trainingscentrum in Kinkole. Kennisontwikkeling vormt de basis binnen al onze projecten.

In de Democratische Republiek Congo is de zeer hoge werkloosheid onder jongeren een groot probleem. Veel kinderen hebben geen kans gehad om naar school te kunnen gaan. Daarnaast verlaten veel jongeren jaarlijks de middelbare school zonder enig diploma. Meisjes worden heel snel uitgehuwelijkt en jongens belanden vaak in de criminaliteit.

Onder ons motto ‘ieder mens heeft recht om zich te kunnen ontwikkelen’ willen wij kansarme jongeren de gelegenheid bieden om zich te kunnen ontwikkelen.

In samenwerking met onze partner organisatie Association Diba pour Tous (Vereniging Zon voor Iedereen), vertegenwoordigd door een paar van onze weeskinderen, willen wij diverse vak trainingen verzorgen voor jongeren die door oorlog, armoede of een ander reden geen kans hebben gehad om onderwijs te volgen.

Wij zijn net gestart met een nieuwe training in het vervaardigen van briketten. Dit trainingsproject wordt mede gesteund door CCHO. De succesvolle aanpak van onze jonge medewerkers Grace Elonda, Maxime Dipa en Erick Kanyinda in Kinkole heeft veel aandacht getrokken in de wijk. De jongeren ontwikkelen zich snel en zien hun leven opbloeien. De projecten die Association Diba pour Tous voorlegt aan Stichting Diba hebben ook betrekking op recycling en het verbeteren van de leefomstandigheden van de mensen.