Samen met Kenya Care werken aan een nieuwe toekomst

Waar:

Kenya, Mombasa en Kilifi

Initiatief:

In de kustprovincies Mombasa en Kilifi is het duidelijk dat hivpositieve moeders een zeer kwetsbare positie in de samenleving hebben. Ze worden vaak verstoten door hun familie en hun leefomgeving. Daarnaast is een groot deel van deze vrouwen nooit naar school geweest.

Kenya Care biedt deze hivpositieve moeders en vaders met schoolgaande kinderen een nieuwe toekomst met een 4-jarig holistisch programma. Er wordt gewerkt met officieel geregistreerde Self Help Groepen. Een groep bestaat uit 20-30 moeders (en een enkele vader).

De vrouwen krijgen eerst onderwijs in hygiëne, voeding, hoe te leven met HIV/AIDS en tegelijkertijd wordt er gewerkt aan het verminderen van het stigma. Daarnaast komen tijdens deze lesperiode ook alle aspecten aan de orde die belangrijk zijn om een eigen bedrijf op te zetten en je leven financieel op orde te krijgen. Een belangrijk onderdeel is ook dat de vrouwen leren om te gaan sparen.

Na deze intensieve lesperiode van ca 3 maanden kunnen de vrouwen beginnen met het maken van een businessplan en kunnen ze bij Kenya Care ook een renteloze microlening aanvragen zodat ze hun bedrijfje kunnen opstarten.

De vrouwen blijven elkaar wekelijks ontmoeten en ondersteunen. Zij vormen daarvoor een Self Help Group. Tijdens de wekelijkse bijeenkomsten bespreken ze persoonlijke of zakelijke problemen, ze brengen geld mee om te sparen en/of leningen terug te betalen en ze krijgen aanvullende lessen van de Kenya Care Staf.  Daarnaast krijgen ze individuele coaching en organiseert Kenya Care regelmatig workshops o.a. om bepaalde vaardigheden te leren (zoals zeep maken of verbouwen en verwerken van moringa) maar ook op het gebied van leiderschap en financiële zelfstandigheid.

Kortom, de groep wordt in deze vier jaar begeleid naar zelfstandigheid. Na afloop van het programma is elke vrouw in staat een redelijk bestaansniveau te realiseren en handhaven voor zichzelf en haar kinderen. Als groep hebben ze dan ook een mooi kapitaaltje opgebouwd waarmee ze een gezamenlijk inkomensgenererend project kunnen opzetten óf waarmee ze elkaar leningen kunnen blijven verstrekken. Daarmee blijft de groep een belangrijk sociaal en financieel vangnet voor de vrouwen.