Lifestyle artisans helpt jongeren een ambacht

Waar:

Ghana, Bolgatanga, NorthEast region

Initiatief:

lifestyle artisans helpt jongeren een ambacht te leren en daarmee een volwaardige plek in de maatschappij te krijgen.

Bolgatanga is de grootste plaats in het arme Noord Oosten van Ghana. Een groep van zelfstandige meubelmakers hebben zich daar verenigd in Lifestyle Artisans, en worden daarbij gesteund door de Stichting Holland Bolga Support. Er is in 2017 een driejarige opleiding gestart voor jongeren die het meubelmakers- en houtbewerkingsvak willen leren. De jongeren komen te werken bij een van de Lifestyle leden en gaan dan een aantal dagdelen naar de school, waar ze vaktheorie-lessen en praktijklessen krijgen. Na drie jaar doen ze een staatsexamen waarna ze zich als zelfstandig ambachtsman kunnen vestigen. 

Inmiddels is de Lifestyle groep uitgebreid met diverse andere ambachten: wevers, kleermakers, kappers, metaalbewerkers en sieradenmakers. Daarvan krijgen de leerlingen lessen in het opzetten van een eigen bedrijf en alles wat daar bij komt kijken. 

Naast het onderwijs is inmiddels ook een micro-krediet project opgezet. Via dat project kunnen bestaande of startende bedrijfjes een geldbedrag lenen voor een beperkte periode: dat biedt ze de mogelijkheid om naar eigen inzicht producten te fabriceren en daarmee hun bedrijf te profileren. De besteding van de lening wordt begeleid door Lifestyle Artisans. De rente die de leningen opleveren is inkomsten voor Lifestyle, wat moet bijdragen aan een groei naar verzelfstandiging.

Wij van de Stichting Holland Bolga Support, mede gesteund door CCHO, onderhouden nauw contact met de initiatiefnemers van Lifestyle en hun board, die op hun beurt weer hun leden en de leerlingen begeleiden in hun ontwikkeling. 

Op deze wijze kunnen jongeren een toekomst opbouwen door een goed ambachtsman te worden.