Naar PAS(sende) vaktrainingen voor kansarme jongeren in Nickerie en Marowijne

Waar:

Suriname Nickerie en Marowijne

Initiatief:

Kansarme jongeren in Suriname
In Oost- en West-Suriname, rondom Nickerie en in Marowijne, zijn achtergestelde gebieden waar jongeren weinig uitzicht hebben op een zelfstandig bestaan. Er heerst een hoge werkloosheid. Veel jongeren verlaten de school voortijdig zonder diploma op zak. Het worden risico-jongeren die grote kans lopen om de ‘drop outs’ van de samenleving te worden. Dit project richt zich op kansarme jongvolwassenen in de leeftijd van 16 tot ca. 30 jaar.

Als je met deze jongvolwassenen spreekt, geven ze aan dat ze graag uit hun vicieuze cirkel willen stappen en willen werken aan een betere toekomst. De wil is aanwezig, maar nu nog de mogelijkheden. Die mogelijkheden willen de Surinaamse Pater Ahlbrinck Stichting (PAS) en het Nederlandse Betuwe Wereldwijd (BBW) samen gaan bieden. PAS heeft een netwerk in Suriname, kennis over de doelgroep en veel plaatselijke ervaring. BWW heeft jarenlange ervaring met het begeleiden van jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Jongeren uit de doelgroep voelen zich vaak niet aangesproken door schoolse leermethoden. Dat is één van de redenen waarom ze hun opleiding eerder niet hebben afgemaakt. Het doel van dit project is om leerlingen minder schools les te gaan geven, korte trainingen bieden die beter aansluit op de leerstijlen van de doelgroep. In deze tijd kunnen de deelnemers de beginselen van een vak leren. Met die vaardigheden komen ze sneller aan werk.

Alles met het doel dat jongeren in Suriname in uitzichtloze situaties zicht krijgen op een beter bestaan voor zichzelf en hun omgeving.