De Stichting Dusabikane (Burundisch voor “Samen delen”) biedt in enkele dorpen in het binnenland van Burundi aan kansarme jongeren de mogelijkheid om door middel van gedegen scholing een vak te leren.
Dit geeft hen de kans om zich los te maken uit een uitzichtloos bestaan van armoede en als volwaardige mensen hun (gezins)leven op te bouwen.
Per jaar kunnen 20 meisjes en jongens worden opgeleid tot: kapster, coupeuse, bakker, metaalbewerker, loodgieter, fotograaf, administrateur, metselaar, automonteur, timmerman, en electricien. Na het bewijs van vakbekwaamheid te hebben verworven kunnen zij voor zichzelf een bedrijfje beginnen of bij een werkgever in dienst komen.
Dusabikane heeft ook een hoger doel: armoede leidt tot strijd en criminaliteit, met name in dit door politieke twisten verscheurde land. Het bestrijden van deze armoede, juist onder jongeren, kan wezenlijk bijdragen tot het uiteindelijk bereiken van een permanente vrede. Zo is Dusabikane tevens een vredesmissie.
Dusabikane wordt geleid door mw. Seconde Nahayo, afkomstig uit dit gebied en overlevende van de genocide aldaar. Haar familie werd vermoord door de generatie boven de huidige jongeren. Door aanvankelijke haat te laten wijken voor vrede, en dit middels deze projecten uit te stralen, is het “Samen delen” meer dan slechts een naam. http://goflo.nl