Werk en inkomen voor vrouwen in afgelegen bossen in India

Waar:

Odisha en Jharkhand, India

Initiatief:

Vrouwen van inheemse stammen in de bossen van de Indiase staten Odisha en Jharkhand zijn één van de meest achtergestelde groepen in de Indiase samenleving. Ze overleven door het plukken en verzamelen van bladeren van de Siali klimplant om er vervolgens borden en schalen van te maken. De sociale onderneming Rassaa helpt deze vrouwen op weg door hun producten af te nemen en te verkopen. Het bos is heilig voor ze dus ze plukken nooit meer dan ze nodig hebben en wat goed is voor de plant. Rassaa verkoopt de milieuvriendelijke producten en helpt hiermee in het levensonderhoud van de inheemse vrouwen. 

Rassaa loopt echter tegen problemen aan waar veel sociale ondernemingen op het platteland van India mee kampen. Men wil groeien maar het ontbreekt hen aan de benodigde kennis, en geld voor externe adviseurs is niet aanwezig. 

Women on Wings voorziet in deze kennis. Women on Wings wil haar missie – het co-creëren van 1 miljoen banen voor vrouwen op het platteland van India – bereiken door sociale ondernemingen zoals Rassaa te voorzien van gerichte kennis, expertise en mentoring. Hierdoor accelereren we de groei van de ondernemingen waardoor er meer werkgelegenheid komt voor vrouwen. De kennis wordt ingebracht door Nederlandse experts met minimaal 15 jaar werkervaring in het bedrijfsleven die om niet met de Indiase ondernemingen werken. 

Dankzij de bijdrage van CCHO kan Women on Wings met Rassaa werken aan de verdere groei van de onderneming zodat meer inheemse vrouwen werk en inkomen kunnen krijgen.