De Gevulde Waterkruik in Guinea-Bissau

Waar:

Guinea-Bissau

Initiatief:

In Guinee-Bissau helpen wij zelfredzame boerendorpen met veilig drinkwater. Bijvoorbeeld de Balanta-dorpen, die oorlogen, hongersnoden en epidemieën hebben overleefd, als dorp en niet als land! Het land is vruchtbaar, het regent veel, maar het bodemwater is zout.

In dorpen met meer dan + 400 inwoners, beginnen wij met het trainen van boerenzoons tot tankbouwer. Voorwaarde is dat dorpelingen drinkwatertanks bestellen en bereid zijn 25% van de kosten te betalen. Lokale metselaars hebben zo 3000 drinkwatertanks gebouwd.

De Afrikaanse boer is al zeer bedreven in zelfredzaamheid. Wij kunnen in de supermarkt apparaten kopen, die we nooit zelf kunnen repareren. Zij bouwen en repareren hun eigen huizen, ontginnen eigen landbouwgronden, maken eigen gereedschappen, bouwen kano’s, conserveren voedsel en slaan drinkwater op, etc.

Zelfredzaamheid maakt de rijstboer zelfstandig en waardig. Vooral nu ze over prachtig helder drinkwater kunnen beschikken. Het schenkt de familie gezondheid en levenslust! Dat weten de boerinnen maar al te goed.

En de boerenzoons? Na hun training, gaan ze bouwen en verdienen, dan betalen ze vaak schoolgeld voor hun broertjes en zusjes, blijkt uit interviews. Soms worden ze kleine ondernemer.